Rene Gardenier Home Columns Video's

Op of naar de Titanic

28 april 2019

Wie lekker in de slappe was zit kan gekke dingen doen en vaak doen mensen met veel geld gekke dingen want wat moet je anders met al die pegels? Wat dacht je van een tripje naar of op de Titanic?

 

De diepte in

Voor een lullige 60.000 Amerikaanse dollar kun je nu al een bezoek brengen aan het wrak van de RMS Titanic, het passagiersschip dat in 1912 tijdens haar eerste reis van Ierland naar Amerika als een baksteen zonk. Vanaf het schier-eiland St. John's vaart het bedrijf Blue Fish je naar de locatie van het wrak en mag je, als sardientjes in een blik, met drie personen in een mini duikboot, die in ruim 11 uur tijd afzakt naar de oceaanbodem. Daar liggen op 3800 meter diepte de restanten van het beroemde schip, waarvan men bij de bouw al beweerde dat het onzinkbaar was.

De afdaling gaat bijna volledig in het donker om de accu's van deze mini onderzeeër niet al voor aankomst leeg te draaien. Maar éénmaal aangekomen bij het wrak gaan de lampen aan en kunnen de passagiers door een klein raampje de Titanic in al haar vergane glorie zien liggen.

 

Titanic II
Voor wie dit allemaal een beetje te eng en claustrofobisch over komt is er vanaf 2022 nog een andere mogelijkheid om van een onuitwisbare Titanic ervaring te genieten. De Australische zakenman Clive Palmer is namelijk bezig een volledige replica van de originele Titanic te bouwen, de Titanic II. Dit schip zal niet alleen een exacte kopie van de Titanic worden maar ook haar originele route varen. Er zijn wel een paar kleine verschillen met de originele Titanic uit 1912 en dat is dat er niet meer op kolen gestookt zal worden en, niet geheel onbelangrijk, er zullen nu wel genoeg reddingsboten zijn. Dat is in ieder geval een veilige gedachte. Er wordt al sinds 2012 aan de realisatie van Titanic II gewerkt en de kosten zullen een grove 550 miljoen dollar zijn. Prijzen voor de verschillende tickets zijn nog niet bekend maar wil je net als Rose DeWitt Bukater (de fictieve hoofdrolspeelster in de film Titanic) reizen dan zul je ongeveer 928.000 dollar op tafel moeten smijten. Maar dan kun je wel je eigen 'King of the world' momentje hebben!

 

© René Gardenier – 2019

Foto: Pixabay

© René Gardenier 2019