Rene Gardenier Home Columns Video's

Zelf sushi maken

11 april 2019

Begin met een sushi kit
Als je nog volledig onbekend bent met het maken van sushi, koop dan bij voorkeur een sushikit. Diverse supermarkten verkopen ze en het is gewoon een makkelijk starterspakket met noribladeren, rijst, azijn, een rolmatje, stokjes, soja, gember en wasabi. Voor de inhoud van de sushirollen moet je zelf ingrediënten kopen maar hiermee kun je eindeloos variëren en het helemaal naar je smaak aanpassen. Op de sushikit staat precies aangegeven hoe lang je de plakrijst moet koken en ook in hoeveel water. Laat de rijst na het koken afkoelen tot kamertemperatuur. Sushi wordt gemaakt en geserveerd op kamertemperatuur want dan komt de smaak beter tot zijn recht.

Wat stop je erin?
Ik maak nu ongeveer drie jaar mijn eigen sushi en heb al verschillende ingrediënten

gebruikt om in de sushirijst te rollen. Hieronder een aantal tips:

Surimisticks in dunne reepjes gesneden met Japanse mayonaise*

Gerookte zalm met een dun reepje komkommer

 

Reepjes mango met reepjes komkommer - Japans omelet*

 

Zelfgemaakte tonijnsalade* met reepjes lente-ui

 

Reepjes gekookte kipfilet met reepjes paprika

 

Reepjes kipfilet met reepjes mango

 

Reepjes surimistick met reepjes advocado.

 

Dit zijn een paar varianten maar je kunt ook alleen een dikkere reep komkommer, kipfilet of gerookte zalm in je sushi rollen.

 

*Japanse Mayonaise
Roer mayonaise met een scheutje soja en wasabi door elkaar.

*Japans Omelet
Dit is een klein kunstje! Verhit zachtjes een kleine koekenpan. Laat er wat olie in lopen. Klop een rauw ei en giet deze in de pan. Het ei wordt aan de onderkant langzaam gaar. Als dit gebeurt vouw je een buitenrandje van het ei om en druk het in het nog rauwe ei aan de bovenkant. Druk dit met een spatel goed aan. Herhaal dit net zo vaak tot je het hele ei hebt opgerold. Laat dit afkoelen en snij het in dunne reepjes.

*Tonijnsalade
Meng tonijn uit blik met dille, mayonaise, een fijn gesneden uitje en wat wasabi. Laat deze een uurtje intrekken voor je de sushi gaat maken.

Het rollen.
Dit is een kunstje dat je even onder de knie moet krijgen. Op de sushikit staat hoe je de noribladeren moet leggen en moet rollen maar belangrijk is dat je een schaaltje water bij de hand hebt om regelmatig je vingers in te dopen. Hiermee verdeel je de plakrijst beter over de noribladeren. Gewoon rustig oefenen met

het rollen, de eerste paar rollen zijn het lastigst maar na een paar keer krijg je het onder de knie.

Eet smakelijk!

 

© René Gardenier – 2019

© René Gardenier 2019