Rene Gardenier Home Columns Video's

Zaad slikken is niet gezond

Gepubliceerd op 7 juli 2018

Afgelopen week zag ik een documentaire in de serie BBC Horizon over al het gezonde eten dat we tegenwoordig tot ons moeten nemen om zonder al te veel aandoeningen zo oud te worden, dat er in de toekomst meer bejaardentehuizen dan scholen zijn. Hele hordes mensen zijn al aan deze trend begonnen en het worden er steeds meer. Flikker wat exotisch zaad door je yoghurt en je hebt een gezond ontbijt. Voor de dagelijkse overdosis vitamines en natuurlijk de algehele detox zuip je, je helemaal klem in the smoothies en koken, bakken en frituren heeft plaats gemaakt voor airfryen want dat is pas gezond. Een zeer interessante docu waar al deze gezonde producten eens flink onder de loep werden genomen.

 

Het was bijna een comedy om te zien hoe de presentatrice zich over een periode van een paar maanden aan allerlei diëten onderwierp. Uit het totaalonderzoek bleek trouwens dat een gekookt ei en een stuk gebakken spek nog steeds het beste ontbijt is en smoothies niet veel meer dan een overdosis suiker voor je zijn. Net zo gezond als een blikje cola dus. Al die inheemse zaden uit de meest vreemde werelddelen, die meestal een godsvermogen kosten, doen ook helemaal niet met je lijf wat de fabrikant ervan beloofd. Allemaal sprookjes, mooi verpakt in de winkelschappen, waar je portemonnee van begint te janken en de fabrikant binnenkort zijn derde woning op Aruba gaat kopen. Er is dus helemaal niks mis met een broodje gebakken ei, witlof met ham en kaas uit de oven en een overheerlijke gehaktbal want we hebben allemaal zout, suiker, koolhydraten, eiwitten en vet nodig. Er zijn zelfs al mensen doodziek geworden door alleen maar vogelzaad en gedroogde vruchten te eten.

 

Het is natuurlijk de laatste jaren ook een trend geworden om steeds gezonder te leven. We lopen tegenwoordig allemaal met een flesje water over straat want dat straalt uit dat je gezond leeft. Wat de meeste mensen niet weten is dat een flesje gebotteld water 2000 keer duurder is dan dezelfde hoeveelheid kraanwater. HOEVEEL? 2000 keer! Ja, wie dat bedacht heeft is echt een genie! In landen als Spanje zit er zoveel chloor in het kraanwater dat je het gevoel hebt dat je het plaatselijke zwembad leeg staat te slurpen, dus daar is water uit de supermarkt geen overbodige luxe maar hier in Nederland is het totale onzin. Daarnaast moeten we ook allemaal lopen, rennen, sporten, zwemmen, fitnessen want dan zijn we gezond bezig. Geloof me, je kunt beter een paar keer per week flink van bil gaan want dat is gezonder en het maakt ook nog een geluk hormoon in je lichaam aan wat in ieder geval je gezondheid bevorderd. Maar ja, wie heeft er nog zin in seks nadat hij een uur lang als een demente hamster op een loopband heeft staan zweten!

 

En dan hebben we natuurlijk nog de afdeling alcohol en sigaretten. Daar kunnen we kort over zijn, dat is gewoon ongezond. Hoewel roken de verschijnselen van de ziekte van Parkinson wel schijnt af te remmen en een paar biertjes of wijntjes ’s avonds wel de stress even uit je lijf haalt. Helaas is de media jaren geleden al een keihard offensief tegen deze genotsmiddelen begonnen en worden we systematisch zo geherprogrammeerd dat rokers en drinkers over een paar jaar als melaatsen worden behandeld. Ook zij die genieten van vet, zout en suiker zijn volgens de media verdoemd.

 

Eigenlijk is het een wonder dat mensen als mijn opa en oma nog zo oud zijn geworden. Alles werd vroeger gebakken in reuzel, dat is dierlijk vet. Bij de warme prak was de jus zo vet dat je lepel er op bleef liggen. Toen had men alleen volle vette zuivelproducten en geen tropische vruchten zoals kiwi’s, mango’s en bananen. Lekker ’s avonds knus bij de kolenkachel, die zoveel roetuitstoot gaf dat je behang in één winter van wit naar zandgeel verkleurde. Om over de verjaardagen nog maar te zwijgen, waar naast de pinda’s en de zoutjes ook glazen met sigaretten en sigaren op tafel stonden want iedereen rookte als een ketter. Ik ben als kind vaak tijdens zulke familiebijeenkomsten in een naar Stuyvesant of Wilde Havanna walmende pyjama naar bed gebracht.

 

Tegenwoordig worden de rokers tijdens een verjaardag naar buiten verbannen, waar ze onder een muffe oude partytent of in een stinkend brommerschuurtje nog van hun behoefte mogen genieten. Ondertussen staan binnen de schalen met culinaire hoogstandjes uit alle windstreken op tafel want met kaas en worst hoef je niet meer aan te komen. Het moet er natuurlijk ook wel een beetje gezond maar vooral Instagram waardig uit zien, #superfood. De tapas en sushi dienen weggespoeld te worden met een gezond sapje of 0% Radler want lekker doorzakken dat is zo jaren 80. Bovendien worden mensen zo eerlijk na een paar borrels, wat vaak voor onoplosbare familieruzies zorgt en de laatste die je aan je voordeur wilt hebben is Bert van Leeuwen voor het Familie Diner. Alleen de echte die-hards slobberen nog zonder gêne een fles Prosecco met alcohol of een krat echt bier weg.

 

Vanavond heb ik met een goede vriend weer een filmavond en de boodschappen zijn al gehaald. Wokkels, Nibbits, boterhamworst met augurk en jong belegen kaas in blokjes met een zilveruitje erop. Ik heb mijn vriend voor de grap al laten weten dat het een retro avond wordt met brocante hapjes, zijn we toch een beetje trendy. Gelukkig is hij ook een roker dus niets staat een gezellige avond nog in de weg. Nu nog een lekkere ouderwetse film uitzoeken.

 

© René Gardenier – 2018

 

 

Delen mag altijd, stelen is plagiaat!

© René Gardenier 2019