Rene Gardenier Home Columns Video's

De dode koning op de brandstapel

Gepubliceerd op 15 april 2019

De laatste twee maanden waren de onderwerpen Michael Jackson en de HBO documentaire Leaving Neverland trending topping en dat zeker niet in het voordeel van de legende achter hits als Billy Jean en Heal The World. Op een middeleeuwse manier werd de King Of Pop postuum aan de schandpaal genageld en nadat door HBO de eerste steen was geworpen stond een groot deel van de wereld klaar om domweg mee te gooien. En dat zonder dat de beweringen van Wade Robson en James Safechuck, de aanklagers in de HBO documentaire, op waarheid werden gecontroleerd. Blijkbaar zijn we ondanks de technologische vooruitgang niet veel verder gekomen dan onze middeleeuwse voorouders. Wee de persoon die door hoger hand als ketter of heks bestempeld wordt. Deze persoon zal door het volk verdoemd worden en op de brandstapel eindigen als vergelding voor zijn of haar ‘vermeende’ daden, om daarna eeuwig te branden in de hel.

 

Dat Michael Jackson niet één maar wel meerdere steekjes los had was al duidelijk toen hij aan de top van zijn carrière stond. Deze man had zware psychische begeleiding nodig en was redelijk ontoerekeningsvatbaar. We kennen allemaal de beelden van The King Of Pop die zijn baby Blanket uit een hotelraam in Berlijn liet bungelen en hebben ook allemaal gezien hoe hij gedurende zijn carrière van een knappe jongeman in een onmenselijk ogende freak veranderde. Michael had zware geestelijke problemen, daar is geen twijfel over mogelijk. Zijn jeugd was hem door zijn vader ontnomen, die in de vijfjarige Michael al een topartiest zag en hem dwong om alles op te geven voor het sterrendom. Daarnaast werd hij in zijn jeugd door zijn vader betiteld als lelijk en herhaaldelijk gewezen op zijn grote neus. Je hoeft geen psycholoog te zijn om te begrijpen wat voor blijvende schade dit bij iemand achterlaat. Maar maakt dat diegene ook tot een pedoseksueel actief persoon, zoals Michael opnieuw afgeschilderd wordt?

 

Wade Robson en James Safechuck vinden van wel en vertellen in de HBO documentaire Leaving Neverland in detail hoe Michael Jackson beide mannen tijdens hun kinderjaren seksueel benaderde en misbruikte. Als de documentaire op tv verschijnt is de wereld gechoqueerd en wordt er met afschuw gereageerd. Zie je wel, Michael Jackson was toch een kinderverkrachter! De media springt er massaal op in en maakt van Jackson opnieuw het monster dat veel mensen maar al te graag in hem zien. Wacko Jacko, de geflipte artiest die door zijn huid te bleken zijn afro-Amerikaanse afkomst verloochende. De mafkees met de chimpansee, die in een zuurstoftank sliep en een pretpark in zijn eigen achtertuin bouwde om kinderen te lokken. Alle oude koeien worden weer uit de sloot gehaald want elk nieuws over Jackson is weer Hot News en verkoopt. Zelfs Oprah Winfrey waagt zich aan een interview met beide beschuldigers Robson en Safechuck en trapt daarmee voor de fans van The King Of Pop keihard op Michaels graf.

 

Op een zondagavond in januari 1984 schreef Michael Jackson geschiedenis en maakte hij zichzelf onsterfelijk. De hele wereld zat aan de buis genageld toen voor het eerst de 14 minuten durende videclip Thriller verscheen. Een visiueel meesterwerk die de geschiedenis in zou gaan als de beste en populairste videoclip aller tijden. Michael Jackson was The King en werd door de hele wereld aanbeden. Nu 35 jaar later besluiten radiostations en bedrijven om zijn muziek te verbieden omdat de media van de beweringen door Wade en James een ware freakshow hebben weten te maken. Ik kan niet beweren, nog ontkennen dat Michael Jackson zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen want ik ben nooit bij de beste man in de buurt geweest. Ik heb hem wel altijd als de beste solo artiest aller tijden gezien en zo zie ik hem nog. Zijn demonen uit het verleden dreven hem tot het uiterste om de beste artiest ter wereld te worden en dat is hem gelukt.

 

Voor de rechtbank is hij nooit veroordeeld voor het plegen van seksueel misbruik van minderjarigen. De eerste zaak in 1993 werd op laste van zijn platenmaatschappij door zijn verzekering afgekocht want het ging ten koste van Jacksons verkoopcijfers. Zo doen grote bedrijven dat. Slim? Nee, absoluut niet want daarmee werd de indruk gewekt dat Michael wel degelijk schuldig was maar helaas had hij hierin zelf geen zeggenschap en nam zijn manager de beslissing. Tijdens de tweede rechtszaak in 2005 werd Michael vrijgesproken van alle aanklachten maar deze twee rechtszaken hebben The King Of Pop destijds tot op het bot vernederd en hem onherstelbaar beschadigd. Nu zijn het Wade Robson en James Safechuck die opnieuw samen met de media Michael op de brandstapel plaatsen. Twee mannen met mislukte carrières als respectievelijk choreograaf en muzikant/acteur die dringend geld nodig hebben. Hun verhalen zijn de laatste weken door critici ontrafeld en ontkracht. Zo erg dat HBO de documentaire Leaving Neverland vervroegd van hun streaming service haalt en Oprah Winfrey in allerijl video’s van interviews met Wade en James van haar YouTube kanaal heeft verwijderd.

 

Ook al worden de verhalen nu aangepast en blijkt dat Robson en Safechuck bereidt waren om voor een flinke schadeclaim hun geliefde Michael onterecht op de brandstapel te gooien, gedane zaken nemen geen keer. De media heeft zijn werk gedaan en ook alle beschuldigingen en meningen op social media hebben The King Of Pop wel honderd keer doen omdraaien in zijn graf. Maar er is één persoon die het er niet bij laat zitten en dat is Michaels moeder. Ze mag dan bijna 89 zijn maar Katherine Jackson vecht nog steeds voor haar zoon en sleept zoweel HBO als Wade Robson en James Safechuck voor de rechtbank wegens laster en smaad. Goed zo moeders!

 

© René Gardenier 2019

 

Delen mag altijd, stelen is plagiaat!

© René Gardenier 2019